top of page
Vyhledat
  • Štěpán Smejkal

Benchlearning visit v Jaderné elektrárně Temelín

Autor: Štěpán Smejkal


Ve čtvrtek 25. listopadu se uskutečnila další významná akce Centra excelence – Benchlearning visit v JE Temelín.


Hlavním tématem návštěvy bylo seznámení se se zajištěním kvality vstupních dodávek do JE, které je pro Temelín a Dukovany zcela zásadním krokem v celém výrobním řetězci. Událost se podařilo zorganizovat i přes špatný vývoj pandemie covid, která v době akce opět nabírala na síle. Za přísných hygienických podmínek se tedy akci přece jenom podařilo zrealizovat pro patnáct účastníků – členů Centra excelence. Počet zájemců byl vyšší, kapacita ale neúprosná.


Během jednoho dne tak účastníci návštěvy zjistili, jak ve zdroji energie významném pro celou Českou republiku hlídají, že vstupy jsou opravdu kvalitní a vyhovují nejpřísnějším požadavkům.

Zmíněné vstupy – především hutní materiál a polotovary, které zajišťují vybraní dodavatelé splňující náročná kritéria, jsou oproti např. automobilovému průmyslu dodávány podle požadavků v malém množství, ale veliké variabilitě. Kontrola kvality je tedy o to náročnější, protože každá šarže nové dodávky, než vstoupí ve finále na sklad, podléhá přísné kontrole včetně destruktivních a nedestruktivních zkoušek. Jedná se tak o náročný proces, který začíná vytvořením požadavku od žadatele a pokračuje dále přes nákup až po dodání materiálu a testování jeho kvality v laboratoři. Pokud je vše v pořádku, teprve pak se materiál dostane na sklad, kde musí být zavčas připraven, aby ho bylo možné použít během plánovaných odstávek jaderných reaktorů a následné údržby, která se provádí pravidelně každý rok.

Zástupci z oddělení řízení kvality a nákupu nás seznámili blíže s tímto procesem, a to po teoretické, ale zejména po praktické stránce. Měli jsme možnost nahlédnout do laboratoří a vidět tam konkrétní zkoušky kvality vstupního hutního materiálu.

Kromě výkladu od zástupců z oddělení kvality pro jaderné elektrárny proběhla také zajímavá a užitečná diskuse mezi účastníky, kteří na konci dne událost zhodnotili a navrhli několik zlepšení v představeném procesu.

Víte, že…


- Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany dohromady zajišťují 40 % celkové roční spotřeby elektřiny v České republice?

- Roční produkcí elektrárna Temelín ušetří asi 12 milionů tun CO2, které by vznikly při výrobě stejného množství energie v uhelných elektrárnách?

- Nejvyšší efektivity dosahují jaderné elektrárny při chladnějším počasí, když se teplota pohybuje kolem 5 oC?

- Náklady na výstavbu Jaderné elektrárny Temelín dosáhly 98 mld. Kč, její celkový výkon je 2168 MW, roční výroba kolem 15,75 TWh a koeficient využití cca 87 %?

- I přes to, že má mnoho odpůrců, je jaderná energetika stále nejefektivnějším a nejčistším zdrojem energie na světě?

- Temelínský areál poskytuje kvalitní životní prostředí také zvířatům? Areál o ploše 123 hektarů se stal chráněným útočištěm pro stále více ohroženého zajíce polního, v okolí žije až 40 druhů ptáků a v areálu se nachází i několik včelích úlů, které ročně produkují až 150 kg medu.



Autor:

Ing. Štěpán Smejkal je manažerem Centra excelence a značky CZECH MADE v České společnosti pro jakost

Kontakt: smejkal@csq.cz



70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page